{ "title": "Ayı Elması", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/ayi-elmasi.jpg", "date": "23.01.2024 04:31:22", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ayı elması, Yabancı Portakal Ağacı Kızılderili Portakalı diye isimlendirilen ayı elmasının anayurdu Amerika'dır. Yapı olarak dikenli bir ağaçtır. Özellikle morfolojik özellikleri genç sürgünlerinde rengi gri-yeşilimsi veya açık kahverengi renginde olup dalları çıplaktır. Ayı elması ağacının üzerinde çok sayıda lentiseller bulunur. Ayı elması dutgiller familyasından olup 7-20 metre arasında boylara ulaşırlar dış görünüş olarak geniş yuvarlak tepeli bir ağaçtır almaşık yapıda dizilişli 5-12 santimetre boylarında üst yüzeyi parlak alt yüzeyi açık yeşil yaprakları sivri uçlu ve yumurtamsı bir şekildedir. Özellikle mayıs-haziran aylarında kremsi şekilde küçük çiçekler açar çiçeklerin görüntüsü ve büyüklüğü 10-15 santimetre çapında bir türlü yuvarlak meyveler meydana getirir. Bu meyveler tıpkı portakal andırır meyvelerdir. İlk oluşmaya başladıklarında önce yeşil renkte zamanla olgunlaştığında ise sarı renktedir. Olgunlaşma dönemleri eylül ekim aylarındadır. Ayı elması olgunlaştıktan sonra etrafına reçinemsi bir koku yayar Türkiye'de eskiden özellikle İstanbul ve Bursa bölgesinde çit oluşturmak için kullanılan bir ağaç türüdür. Ayı elması meyvesinin ağacı da bulunan sürgünleri üzerinde dikenleri vardır. Ağacın sürgünleri koparıldığında veya kesildiğinde tıpkı süt görünümünde bir sıvı salgılar. Tepesinde bulunan tomurcuk prseudoterminaldir.

Ayı elması özellikleri nelerdir?

Ayı elması meyvesinin bileşiğinde glikozitler, asitler, alkolikler, katranlı maddeler, şekerler, morin ve rutin flavonitler ve C vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini ayı elmasının yapraklarında da vardır.

Ayı elması faydaları nelerdir?

Bu meyvenin faydaları özellikle içeriğinde bulunan C vitamininden ötürü yüksek tansiyonu düşürücü etkisidir bunun içinde 100 gram kadar kurum meyveye 1 litre su kaynatarak ayı elması demlenir. Elde edilen içeriği günde 2-3 kere birer bardak içerek Yüksek tansiyon hastalarında yaşanan ani tansiyon hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca ayı elması meyvesinden elde edilen sıra ile tereyağı karıştırılarak herhangi bir şekilde vücutta bulunan cerahatli yaralara uygulanabilir. Yani çoğu deri hastalığında çok rahat olarak kullanabileceğiniz ayı elması cilt yüzeyindeki yaraları iyileştirmede oldukça etkili bir bitkidir. Bunun dışında gövde kabuğunun kaynatılması ile elde edilen sarı renkli boya, kumaş boyamasın da kullanılır.

Ayı elması ekolojik özellikleri nelerdir?
Ayrıca Türkiye'deki kullanım amacı daha çok süs ve çit olan ayı elmasının etrafa yaydığı aromatik kokusu ile birleştiğinde yanından geçen kişilere güzel kokular yaymasını sağlar. Bu bitkinin dünyadaki dağılımı, özellikle Kuzey Amerika'nın Güney batısında yer alır. Bunun dışında Türkiye'deki kullanımı farklıdır. Sağlık açısından faydalarından ziyade sadece görselliği için kullanılan bir bitki olmasıdır. Belki sağlıkla ilgili bu yararlarını Türkiye'de de insanlara ulaştırabilirsek birçok cilt hastalığı olan ve yüksek tansiyon sıkıntıları yaşayan insanların hastalıklarını iyileştirebiliriz.
" } ] }