{ "title": "Elma Bahçesi", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-bahcesi.jpg", "date": "19.01.2024 03:58:30", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Elma bahçesi. Elma yetiştiriciliği ülkemizde çok uzun yıllara dayanan ılıman iklim meyvelerinden biridir ve ülkemiz elma yetiştiriciliği bakımından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Elma ağacı ılıman ve soğuk iklim bitkisidir ve Akdeniz bölgesinde özellikle deniz seviyesinden 800 metre ve üzeri yerlerde yetişir. Yüksek ışık seviyesi elmada oldukça iyi renk oluşumu sağlarken, çok yüksek yaz sıcaklarından pek hoşlanmasa da hava sıcaklığının çok düşük olduğu kış aylarına dayanıklı bir meyvedir. Elma ağacı kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir meyve olup, kış soğuklanma süresi diğer meyve türlerine göre daha uzundur.

Elma bahçesinin toprak özellikleri nelerdir?

Elma bahçesi için en uygun olan toprak çeşitleri humuslu, kumlu ve biraz kireçli yerler olup, humuslu geçirgen topraklar en uygun olanlarıdır. Aşırı kireçli topraklar elma ağaçlarının demir almasını engellemesinden dolayı sarılık görülebilir. Elma ağaçlarının toprak derinliği 2 metre veya daha üzeri olmalıdır, alt toprak yapısı da kök gelişimine uygun olması ve dip torak suyuna kolay erişebilmesi gerekir. Elma fidanı dikilme zamanı için en uygun dönemlerden birisi, sonbaharda yaprak dökümü zamanı ve ağaçlara su yürüme dönemi olan ilkbahar ayları olmakla birlikte, kışları çok sert geçen bölgeler için ise en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Elma fidanı dikimine başlamadan önce, elma fidanının köklerinde yaralı kökler makasla kesilerek temizlenmelidir. Elma fidanı dikimi don tehlikesi tamamen ortadan kalktığı zamanlarda dikilmesi ve elma fidanının dalsız olmasına dikkat edilmesi gerekir. Elma fidanı dikilirken topraktan 90 - 95 santimetre olacak şekilde kesilmeli, eğer dalları varsa bunlarda budanmalıdır.

Elma bahçesi fidan dikimi

Elma bahçesi yapılacak arazi öncelikle derin sürüm yapılmalı toprağın havalandırılması sağlanmalıdır. Burada en önemli konulardan birisi de toprak tesviyesi iyi yapılmasıdır, elma yetiştiriciliği yapılacak arazi meyilli ise teraslama yapılmalı, taban suyunun çok yüksek olduğu yerlerde drenaj yapılmalı, fidan dikimine başlamadan toprak analizleri yapılmalıdır. Elma fidanı dikimine başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de yanmış çiftlik gübresi veya dap, potasyum sülfat gibi gübreler verilebilir, bu gübreler toprak analizi yapıldıktan sonra toprağın ihtiyacı doğrultusunda verilmelidir. Elma bahçesi yapacağımız arazide ilk yapılması gereken fidan dikim yerlerinin belirlenmesidir. Ağaçlar arasında verilecek mesafe, fidan çeşidine, iklim özelliklerine ve toprak özelliklerine göre değişiklik gösterir, kurak ve sulama gerektiren bölgelerde nemi muhafaza etmesi amacı ile sık dikim yapılırken, nemli ve sulak bölgelerde havalanmayı sağlamak amacı ile seyrek dikim yapılmalıdır.
" } ] }