{ "title": "Elma Dilim Patates Kalori", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-dilim-patates-kalori.jpg", "date": "18.01.2024 23:26:26", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Elma Dilim Patates Kalori, zengin nişastalı bir kök bitkidir. Vücudun enerji için yakarak şekere dönüştürdüğü basit karbonhidratlardan bir tanesidir. Ancak yüklü miktarda karbonhidrat barındırdığı için çok fazla tüketilmemesi gerekir. Bunun yerine kompleks karbonhidratları içeren besin maddelerinin tercih edilmesi tavsiye edilir. Patatesin besin değeri oldukça yüksektir. Patatesin kabuklarında bile yüksek miktarda faydalı mineraller ve vitaminler bulunur. Örneğin patatesin kabuğunda olan lifler domatesten daha çok C vitamini ve muzdan daha fazla potasyum içerir. O nedenle eğer mümkünse ince kabuklu patatesler tercih edilerek kabukları soyulmadan çok iyi yıkanıp tüketilmelidir. Patates farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. Patatesin en fazla tüketimi kızartma, fırında pişirme ve haşlama yoluyla yapılanıdır. Patatesin içerdiği kalori pişirme şekillerine göre değişkenlik gösterir. Patates kızartması diğer pişirme yöntemlerine göre daha fazla kalorili olduğu için özellikle diyet yapanlara önerilmez. Patates farklı pişirme şekillerinin yanı sıra istenilen şekillerde doğranarak da tüketilebilir. Örneğin parmak, elma dilim ya da halka şeklinde kesilerek pişirilebilir. Tercihe göre kesilmeden bütün olarak pişirildiği de görülmüştür. Elma dilim patatesler parmak şeklinde doğranmış patateslerden daha dolgun ve daha etli olduğu için patateslerin tadı daha iyi hissedilir. O nedenle aralarında en yaygın tercih edileni odur. Patatesleri bu şekilde dilimlemek oldukça kolaydır. Elma dilim şekli vermek için patatesler önce ortadan ikiye kesilir. Kesilen yarım patatesler daha sonra elma dilimleri gibi dilimlenir.

Elma Patates Kaç Kalori, Besin Değerleri

Patates potasyum bakımından zengin ve sodyum bakımından fakir olduğu için kişiyi tansiyon, kalp ve damar hastalıklarından korur. Tiroidin düzenli çalışmasında oldukça etkilidir. İçerdiği mineraller sayesinde cilt sağlığında faydası vardır. Cildi güzelleştirir ve gençleştirir. Bol miktarda lif içerdiği için bağırsakları çalıştırıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır. Kabızlığa karşı son derece etkilidir. Kolon kanserini önleyici etkisi vardır. Karaciğere, safra kesesine ve mideye dost bir sebzedir. Sindirimi oldukça kolaydır ve mide gazını giderir. Vücuttaki toksinleri dışarı atarak kanı temizler. Birçok patates türü bulunur. Bunların karbonhidrat, protein ve besin değerleri farklılıklar gösterir. Örneğin kırmızı kabuklu patatesler beyaz patateslere göre daha fazla antioksidan içerir. Tatlı patatesler ise diğerlerine göre daha fazla A vitamini ve kalsiyum içerir. Orta büyüklükte hazırlanmış olan 1 porsiyonluk patates yaklaşık olarak 100 grama denk gelir. O nedenle 100 gram kabuksuz pişmiş patates yaklaşık olarak 74 kalori iken kabuklu pişmiş patates 93 kaloridir. Patatesin içerdiği kalori pişirme şekillerine göre değişkenlik gösterir. 100 gram yağda kızartılmış elma dilim patates 428 kaloridir. Bazı patates kızartmaları birkaç kez kullanılmış yağda kızartıldığı zaman daha fazla kalori oranına sahip olacaktır. 100 gram fırında pişirilmiş elma dilim patates ise 123 kaloridir. Ayrıca 100 gram patates için besin değerleri şu şekilde sıralanabilir.
" } ] }