{ "title": "Elma Fidanı", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 10:49:58", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Elma fidanı; bu fidanı yetiştirmek çok kolay olmamakla birlikte, en kaliteli doğal ve etkili ürünler kullanılarak dikilip, büyütülmelidir. Diğer türlü elma fidanı tutmaz ve kurur. Kurumasa bile gelişimi yavaşlar, meyveyi geç verir veya hiçbir zaman meyve vermeyebilir. Elma fidanları dahil tüm ağaç fidanlarını yetiştirirken çok dikkat edilmelidir. Nasıl ki bir anne yavrusunu kucağına aldığında anne sütü verip onu besleyip büyütebiliyorsa, bizim de küçücük olan fidanlara çok dikkatli bakmamız ve bakımını hiç ihmal etmemiz gerekmektedir. Çünkü fidanlar yeni bir yaşamın başlangıcında genç birer bitkisel canlılardır.

Elma fidanı dikerken nelere dikkat edilmelidir
Elma fidanı dikimi

Genellikle sonbaharda yaprak dökümü ve ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda olmalıdır. Aslında elmafidanı için en uygun zaman kışı ılık geçen yerlerde sonbahar, sert geçen yerlerde ise ilkbahar mevsiminde yapılan dikimdir. Elma fidanı dikimi sırasında aşılama yöntemi de kullanılmaktadır.

Elma fidanı aşılama nasıl yapılır?

Aşı dikilen ağaçların cinsini iyileştirmek ve daha iyi ve verimli meyveler alabilmek için yapılan bir yöntemdir. Çünkü dikilen bir fidan eğer ki aşılama yapılmazsa büyüyünce yabanileşir ve iyi cins meyve vermez. Dikilen elma fidanından iyi meyveler almak istiyorsak, fidanı ya aşılatmalıyız ya da aşılı fidan tercih etmeliyiz. Eğer bunlardan birisi yapılmazsa, iyi bir elma yetiştirmek beklenemez. Aşılama olmasaydı, meyve yetiştirmek dünyanın en kolay işi haline gelirdi.

Aşılatmanın bir diğer amacı değişik meyveler elde edebilmektir. Örneğin; bir elma fidanına armut fidanı aşılanırsa, elma fidanı aşılanan tarafından armut meyvesi vermeye başlar.
" } ] }