{ "title": "Elma İç Kurdu", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-ic-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 15:55:40", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Elma iç kurdu, Latince adı cydia pomonella olan elma iç kurdu, yaklaşık 10 milimetre uzunluğunda, 17 milimetre ile 20 milimetre arası kanat açıklığına sahip, her iki kanat uçlarında üçgeni andıran çikolata renginde lekeleri bulunur. Elma iç kurdu kışı genellikle ağaç kabuklarının çatlakları aralarında geçirse de yere dökülmüş toplanmamış meyve kalıntıları, meyve depolama ve ambalajlama alanları da bunların kışı geçirme yerlerinden birisi olup, burada kendi ördükleri özel kokonlar içerisinde olgun larva dönemi geçirirler. Kışın kötü hava koşulları veya diğer etken sebeplerden birçoğu ölse de kalanları mayıs ayı başlarında ilk ergin kelebek çıkışları başlar, bu bazen hava koşullarının uygun olması durumunda nisan ayı ortalarında da başlayabilmektedir.

Elma iç kurdu gelişimi

Elma iç kurdu kelebeği, ilkbaharla birlikte başlayan ilk ergin dönemleri ve ikinci ergin dönemleri olarak, temmuz ortalarına kadar yumurta bırakma işine devam ederler. İlkbaharla birlikte çıkan ilk erişkin kelebekler çıktıktan çok kısa bir süre sonra yumurta bırakmaya başlarlar, fakat erginlerin çiftleşip yumurta bırakabilmeleri için, iki gün üst üste akşam üzeri ortam sıcaklığının 15 derece ve üzerinde olması gerekir. Erişkin elma iç kurdu kelebekleri çiftleşme dönemi sonunda yumurtalarını genelde, meyvelere yakın bölgelerdeki yapraklara ve genç meyvelere, ikinci ergin dönemi kelebekler ise doğrudan meyveler üzerine bırakırlar. Elma iç kurdu kelebeklerinin yumurtaları ilk başta süt beyaz renkte olup, 1 milimetre ile 1,2 milimetre çapında oval bir şekli vardır, olgunlaşmaya başlaması ile ortasında kırmızı bir halka oluşur, larva çıkmadan önce ise baş bölgesinin siyah kısmı ve larva açıkça gözlenebilir. Yumurtadan ilk çıkan larvalar yaklaşık 1 milimetre boyunda, baş kısmı yassı ve siyahtır, larvalar olgunlaşıp elmayı terk ederken 15 - 20 milimetre boya ulaşırlar, renkleri ise beyaza yakın pembe görünümleri vardır, olgun larvalar ise yaklaşık 10 milimetre boyunda, kahverengiye yakın kirli beyaz renkte ve elips şeklindedir.

Elma iç kurdu ülkemizdeki zararları nelerdir?

Elma iç kurdu, ülkemizde yılda iki dönem döl verirler, bazı uygun hava koşulları ve uygun bölgelerde bu döl sayısı üçe kadar çıkmaktadır, bu nedenle elma iç kurdu elma ağaçları için oldukça önemli bir zararlıdır. Elma iç kurdu doğrudan meyveleri delmek sureti ile meyve içerisinde galeriler açar gerek etli kısmı gerekse orta bölgedeki çekirdek kısmını yiyerek pisliklerini bırakır, bunun sonucunda da meyvelerin ağaçta çürümesine, dökülmesine, dökülmeyip ağaçta kalan meyvelerin de kalitesinin ve piyasa değerinin düşmesine sebep olurlar, gerekli mücadele yapılmadığı takdirde meyve bahçelerinde bu zarar %60 hatta bazı durumlarda %100 olmaktadır. Elma iç kurdu ile mücadelede en önemli faktör, elma ağaçlarının dibine düşen meyve artıklarını temizlemektir, elma ağaçlarının bulunduğu bahçeye ayva, armut, ceviz gibi karışık meyve ağaçlarının olmamasına dikkat edilmelidir, haziran ayı başlarında ağaç gövdelerine oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılmalı, bu bantlar düzenli olarak kontrol edilmelidir, faydalı biyolojik türlerin beslenebilmesi ve yaşayabilmesi için de meyve bahçelerinin kenarlarına yabani gül, böğürtlen, nane ve rezene gibi polen yönünden zengin barınak bitkiler dikilmelidir.
" } ] }