{ "title": "Elma Kompostosu", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-kompostosu.jpg", "date": "21.01.2024 00:22:50", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Elma kompostosu; Yaz kış severek tüketebileceğimiz enfes bir lezzettir elma kompostosu. Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken bir lezzettir. Hem enfes tadından hem de vitamin deposu olması nedeniyle. Ayrıca elma kompostosu oldukça vitaminli ve doğal bir içecektir. Herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bu enfes lezzeti ek gıdaya başlamış olan çocuklara da verebiliriz. Elmanın faydaları saymakla bitmez kalbe, göze, cilde ve insan sağlığına birçok faydaları bulunmaktadır. Ayrıca elma kompostosu hazırlamak için ister kuru elma dilimleri istersek de taze elma kullanabiliriz. Özellikle yaz aylarında serinlemek için enfes bir alternatiftir. Birtakım aromatik bitkilerle de lezzetine lezzet katabiliriz. Elma kompostosu hazırlamak oldukça kolay fakat dikkat gerektirmektedir. Çünkü komposto da kullanacağımız elmayı iyi seçmemiz gerekir. Kumlu elma tercih etmememiz gerekir aksi taktirde kompostonun içerisinde dağılmış ve eriyip gitmiş elma dilimleri ile karşılaşabiliriz. Elma kompostosu sadece serinlemek için tüketilen bir lezzet olmanın dışında sindirimi kolaylaştıran, kan şekerini dengeleyen bir lezzettir. Koca bir tencere elma kompostosu hazırlayıp ara ara tüketmek yerine azar azar hazırlayıp taze taze tüketmekte fayda vardır. Aksi taktirde faydasından çok zararları olabilir. Elma kompostosunu daha önce hiç hazırlamayıp fakat hazırlamak isteyenler paylaşmış olduğum tarife uyarak en mükemmel sonuca ulaşabilirler. Bunun için tarife sadık kalmak yeterli olacaktır.

Elma kompostosu için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Elma kompostosu hazırlamak için eziği ve çürüğü olmayan tazecik mayhoş elmaları seçiyoruz. Dilerseniz siz sert olmak şartıyla başka bir elma çeşidi kullanabilirsiniz. Elmaları iyice yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra küp doğruyoruz. Daha sonra derin bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz. Daha sonra temiz bir tülbent veya mutfakta kullandığımız bir kesenin içerisine karanfil, kabuk tarçın ve nar çiçeğini koyup kaynayan suya bırakıyoruz. Ardından suyun içerisine küp doğradığımız elma dilimlerini de ekleyip yaklaşık 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynama süresi elmanın çeşidine göre değişmektedir. Pişip pişmediğini kontrol edip şekerini ilave ediyoruz. Daha sonra elma kompostosunu ocaktan indirip Bulunduğu yerde soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra oda sıcaklığına ulaşan kompostoyu buzdolabına alıp iyice soğumasını sağlıyoruz. Elma kompostosunu tüketmeden önce tülbent içerisinde bıraktığımız malzemeleri çıkartıyoruz. Kırmızı erik, taze şeftali dilimleri veya reyhan yaprağı ile süslediğimiz elma kompostosunu sevdiklerimize servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık hem size hem de sevdiklerinize afiyet şifa olsun.
" } ] }