{ "title": "Elma Salyangozu", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-salyangozu.jpg", "date": "21.01.2024 16:41:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Elma salyangozu, bakımı kolay canlılardır. Sakin ve saldırgan balıkların bulunduğu akvaryumlarda bakılabilirler. Bulunduğu ortamda yosunları tüketerek akvaryum ve havuzlar için yararlı olurlar. Elma salyangozunun pomacea canaliculata gibi türleri bazı bitkiler için zararlı olabilir. Bu türlerin boyları büyüktür. Akvaryumda 1-2 günde bitkileri yiyebilirler. Bitkili bir akvaryumda pomacea bridgesii tür elma salyangozu bakılması uygundur. Bunlar sağlıklı olan bitkileri yemez, pul yem ve sebzeleri severler.

Elma salyangozu türleri
Elma salyangozu beslenmesi

Elma salyangozu için dip balıkları için kullanılan tablet yemleri ve pul yemleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca sebzeleri de çok severler. Özellikle kalsiyum içeren sebzelerle kabuğu daha sağlıklı olur. Sebzeler arasında ıspanak, taze fasulye, kabuklu bezelye, yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.

Elma salyangozu su, dekorasyon ve ısı istekleri

Elma salyangozunun bulunduğu ortamda su pH değeri 7 ve üzerinde olmalıdır. Bundan düşük değerlerde canlının kabuğunda hasar oluşabilir. Kabuğunda hasar olursa delikler ve aşınma gibi etkiler ortaya çıkar. Kabuktaki hasar için verilecek en iyi şey kalsiyumdur. Elma salyangozu çoğu ortama uyum sağlayan bir canlıdır. Yaklaşık 22-28 derece arasındaki ısı onlar için uygundur. Bunlar tırmanmayı seven canlılardır. Bu nedenle bulundukları ortamda kenarla keskin olmamalıdır. Su altında solunum yaptıkları halde, tüpleriyle akvaryumun üstünde de solunum yapabilirler. Bu yüzden akvaryumun üstünde biraz yer bırakılmalıdır. Çok aktif olduklarından akvaryumun üzeri kapalı olmamalıdır. Ancak düzenli beslenmedikleri takdirde, açık akvaryumdan yem bulmak için çıkabilirler.

Elma salyangozu üremesi

Elma salyangozu yumurta bıraktığında ilk günün sonunda yumurtalar belirginleşir. Yavrular yumurtadan 2-3 hafta içinde çıkmaktadır. Elma salyangozu dişi ve erkek olur. Su çizgisinde küme şeklinde yumurtlarlar. Burada yumurtaların suya düşmesi yavruların boğulmasına, kuruması ise ölmesine neden olur. Bu yüzden elma salyangozu üretiminde nemli bir ortam yaratılması gerekir. Yavrular 2-3 haftada yumurtadan çıktığında, suda yosunlarla, ufak yem kalıntılarıyla beslenmeye başlar. Pul yemleri toz haline getirerek de yavrulara verebilirsiniz. Ancak akvaryumda balıklar olursa, bunlar yavruları yerler. Bu yüzden küçük tanklar yavrular için kullanılabilir. Belirli bir boya geldiklerinde akvaryuma nakil edilebilirler.

Elma salyangozu yaşam süresi

Elma salyangozu yaşam süresi yaklaşık 2-3 yıl kadardır. Akvaryumdaki yaşlı elma salyangozları arada bir kontrol edilmelidir. Özellikle kötü koku hissedildiğinde kabuklarına hafifçe dokunulmalıdır. Eğer kabuklarını sıkıca kapatırlarsa yaşadıkları anlaşılabilir. Bu şekilde anlayamazsanız elma salyangozunu bir kabın içine alarak yarım saat içinde hareket edip etmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Elma salyangozu beslemek isteyenler akvaryumdaki balıklara da dikkat etmelidir. Genellikle balıkların çoğu elma salyangozunu rahatsız etmez, ancak eden balıklarda vardır. Bunlara arasında melek balığı, cüce gramim, Japon balıkları elma salyangozuna zarar verebilir. Özellikle Japonlar elma salyangozunu akvaryum camına çarptırarak zarar verebilir, melek balığı yemeye kalkışabilir.
" } ] }