Elma Sirkesinin Zararları: Elma sirkesi asırlardır birçok hastalığın tedavisinde ve mutfaklarda kullanılmaktadır. Günümüzde elma sirkesine ulaşmak oldukça kolaydır, bütün marketlerde bulunmaktadır. Fakat marketlerde satılan elma sirkesi sağlık açısından pek faydalı değildir. Eğer sağlık için kullanmayı düşünüyor iseniz elma sirkesini doğal olanını tercih etmelisiniz. Ev ortamlarında elma sirkesi hazırlanılarak kullanılabilir. Sağlık açısından birçok faydası olan elma sirkesinin, bunun yanı sıra zararları da vardır. Unutmamak gerek ki her şeyin fazlası zarardır.
Elma sirkesinin zararları nelerdir?
Elma sirkesinin ne kadar tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde bir fincan elma sirkesi faydalı olurken bir başkasına zarar verebilir. Bunun için tüketim miktarı doğru ayarlanmalıdır.
İçeriğinde barındırdığı asitler nedeni ile midede ekşime, yanma, ishal ve hazımsızlığa neden olabilir. Sindirim sistemi sorunu olan veya sindirim sistemi ile alakalı hastalığı olan ve ilaç kullanan kişilerin elma sirkesi tüketirken çok dikksatli olması gerekir.
İçerişğinde bulunan asit potasyum düzeyinin düşmesine yol açabilir. Bu etkisi kemiklerde mineral düzeyini olumsuz yönde etkiler. Bu tür yan etkilere karşı inceltilerek kullanılması gerekir.
Elma sirkesinin ağız sağlığı, diş ve diş etleri üzerinde olumlu etkisi olmasına rağmen aşırı kullanımlarda tam tersi etki oluşturabilir. Bunun için ağız, diş ve diş eti için kullanılcaksa mutlaka inceltilmelidir ve uzun süre kullanılmamalıdır.
İnsülin ve diüretik ilaç kullanan kişilerde elma sirkesi olumsuz etkilere yol açabilir. Elma sirkesi bu ilaçların etkilerini azaltabilir, elma sirkesi kann şekerine direk olarak etki gösterir. Bu nedenden dolayı bu tür hastalıklar için tedavi gören kişiler doktora danışmadan elma sirkesi kullanmamalıdır.
Elma sirkesi yoğun bir şekilde sitrik asit içerdiği için su ile inceltilerek kullanılmalı direkt içilmemelidir. Aksi takdirde yemek borusuna zarar verebilir. Cilt üzerinde de direkt kullanılması oldukça sakıncalıdır, özellikle hassas ciltlerde yanık ve tahrişlere sebep olabilir. Eğer kullanılmak isteniyor ise mutlaka bir miktar su veya bal ile karıştırılarak kullanılmalı.