{ "title": "Elma Yağı", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/elma-yagi.jpg", "date": "19.01.2024 08:33:25", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Elma yağı, Anadolu ada çayı olarak bilinen türün yapraklı ve çiçekli dalların ayıklandıktan sonra su buharı kullanılarak içeriğindeki uçucu yağ ayrıştırılır. Sarımsı ya da renksizdir. Kendine has özel bir kokusu vardır. Ayın zamanda yakıcı lezzeti olan bu sıvı %60 kadar sineol içermektedir. Ballı baklagiller ailesinden olan bu yağ yüzyıllardır kullanılmaktadır. Eski Mısırda elma yağı doğurganlık, verimlilik ve bereket için kullanmıştır. Çok eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak bilinir. Günümüzde pek çok ilacın takribinde, ada çayı ekstreleri bulunur. Dünya genelinde sıcak ve ılıman yerlerde yetişen ve/veya yetiştirilen 450 kadar ada çayı türü bulunmaktadır. Ülkemizde Batı ve Güneybatı bölgelerinde bazı türler yetişmektedir. 30-75 cm civarında boyları vardır. Kışın yapraklarını dökmeyen dayanıklı çalımsı bitkilerdir.