{ "title": "Japon Elması", "image": "https://www.elma.gen.tr/images/japon-elmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:27:45", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Japon elması, bu bitki genellikle süs ve dekoratif amaçlı kullanılan bir bitki çeşididir. Kış mevsiminde yaprağı döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Ağacın yetiştiği ana vatanı Asya Kıtası'dır. Kendi arasında ikiye ayrılan Japon elması, misket elma ve çiçek elma olarak ikiye ayrılmaktadır. Özellikle Japonya da yetiştirilenleri Japon elmasının meyveleri dekoratif amaçlı olarak kullanılır. Bu süs elmalarından bazıları sonbahar mevsiminin gelmesi ile yapraklarının renkleri değiştiğinden tıpkı bir tablo gibi bir görünüm kazanır. Japon elması çeşidinden birisi olan çiçek elması, en güzel çiçeklere sahip elma çeşididir. Çiçekleri beyaz, pembe ve kırmızı, kokulu çiçeklerdir.

Japon elmasının kullanıldığı yerler
Japon elması, çeşitlerinden çiçek elması olarak bilinenin çiçeklerinin büyüklüğü beş santime kadar ulaşabilir. Yapı ve ağaç üzerinde duruşları ayrı ayrı şekildedir. Tıpkı bir tas şeklinde büyüyen çiçekleri beş yapraktan oluşur. Çiçek elmasının çiçeklerinin alt kısmı bir kova şeklinde olup, içerisinde on beş ile elli adet arasında toz iplikleri vardır. Bu ipliklerin kendi renkleri beyaz olurken, uç kısımlarında sarı tozları yani polenleri vardır.

Japon elmaları, olarak bilinen ve çeşitleri ile bilikte dünyada ve ülkemizde süs ve dekoratif olarak kullanılan bu bitki özellikle park ve bahçe gibi geniş alanlardaki görsel güzelliği ve kokusuyla etrafındakileri mest eder. Bu yüzdende çok tercih edilen bir bitkidir. Bu Japon elmaları ister tohum yolu ile isterseniz de aşılama yolu ile elde edebileceğiniz elma çeşitleridir. Tohum ile üretilen ve yetiştirilen Japon elmaları, ancak birkaç türden sonra ana bitkiye dönüşür. Bundan dolayı da tohumla üretimde daha çok anaç bitki elde edinilmesi için uygulanan bir yöntemdir.

Japon elmasının tohumdan çoğalma şekli

Bu bitkinin tohumdan çoğalma şekli, öncelikli olarak tohumların ezilmesi ve bir fıçı içerisine kapatılması ile başlar fıçıda bekleme süresinde kükreme denilen olayın gerçekleşmesi beklenir. Kükreme işlemi başladığında ise ağır olan çekirdekler dibe çöker ve posası su üzerinde kalır. Dibe çöken çekirdekler alınarak, temiz su ile yıkanır. Daha sonrasında güneş olmayan gölge bir yerde kurutulur. En son olarak da torbalar içerisine konan çekirdekler serin bir yerde ekim zamanına kadar bekletilir. Bu tohumları yani çekirdekleri en ideal şekilde saklama yöntemi yetmiş gün kadar dört dereceli bir yerde katlamaya bırakmaktır. Saklanması için katlamaya bırakılan tohumlar ekim zamanı geldiğinde, yani ilkbaharda ekilir.

Japon elmasının aşılama yöntemi

Aşılama yönteminde ise kalem veya göz aşı yöntemleri kullanılır. Göz aşı ile yapılan üretiminde 2 yaşında anaçlar kullanılarak anaçların üzerine T şeklinde göz aşısı yapılır. Aşının topraktan yüksekliği altı yedi santim kadar yüksekte durgun göz aşı olarak yapılır. Aşı yapıldıktan sonra bir sonraki ilkbahar döneminde aşılanan bölge aşı gözü sürmeden anacın, aşının üzerinde kalan kısmı kesilir. Böylelikle aşı gözü sürmeye yani sürgün vermeye teşvik edilir. Kalem aşı ise şubat ayında yapılan ve uygulanan bir yöntemdir. Anaç ve kalem aynı boyutlarda olmalıdır ve İngiliz aşılama yöntemi kullanılarak yapılır.

Japon elmaları, yüksek rakımlı yerlerin bitkisi olduğundan, genellikle donlara dayanıklı bir yapısı vardır. Kumlu ve geçirgen topraklarda çok rahat yetişen Japon elma bitkisi köklerini çok derine salamadığından suya çok ihtiyacı olur ve susuzluğa dayanamaz. Ekolojik yapısına uygun olmayan yerlerde yetiştirilmesinde bitkide hastalıklar görülmesi çok yüksek risk taşır. O yüzdende bu tüp yerlerde hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin ekilmesi daha mantıklıdır. Peyzaj mimarisinde aktif şekilde kullanılan bitki birçok mimari projede etkili bir süsleme ve dekoratif yöntem olarak kullanılır.
" } ] }