Cennet Elması
Cennet Elması, Ana vatanı Çin ve Japonya olan ülkemizde ise Karadeniz, Hatay ve Antalya'da yetiştirilen bu oldukça lezzetli meyve, Türkiye'de ilk defa Artvin yöresinde yetiştirilmiştir ve o dönemde Artvin Trabzon'a bağlı olması nedeniyle halk arasında bu meyveye Trabzon hurması da denilir. Kışın yapraklarını döken seyrek dallı olan ağaçlarda yetişir.
Ağacın gövdesinin kabukları şeritler çatlaktır. Yaprakları ise 6-15 cm uzunluğunda eliptik bir yapıya sahiptir. Üst yüzeyleri koyu yeşil renkte parlak ve tüysüz, alt yüzeyleri ise tüylüdür. Haziran ayında sarımsı beyaz renkte çiçek açan ağacın meyveleri, sonbahar mevsimine doğru olgunlaşır. Cennet elması portakal renginde sert iken toplanır ve toplandıktan sonra olgunlaşması için bekletilir.
Cennet elması kullanım alanları, oldukça şekerli, vitaminince zengin olan cennet elması, reçel, marmelat, pekmez, krema, muhallebi, kek püre ve kurutması yapılarak tüketilebilir.
Cennet elması kurusu, hemen bozulan mevsimsel bir meyve olması nedeniyle cennet elması çoğu kişi tarafından kurutulmuş olarak tercih edilir. Daha olgunlaşmayan ham durumda olan meyveler sapları koparılmadan toplandıktan sonra elma sertliğinde olan cennet elmaları saplarına değmeden kabukları soyulup saplarından birbirine denemeleri için belirli aralıklar bırakılarak bağlanır bağlanan cennet elmalarını daha kolay korumaları için kaynamış suyun içerisine 10 dakika kadar bekletildikten sonra, yağmur görmeyen bir balkonda 1 ay boyunca bekletip kurutabilirsiniz.
Cennet elmalarının rüzgâr alması daha da çabuk kurumasını sağlar. Kuruyan cennet elmalarını ortadan ikiye keserek içerisinde eğer çekirdekler varsa temizledikten sonra içlerine ceviz koyarak tüketebilirsiniz.
Cennet elması vitamin zenginliği, oldukça tatlı ve lezzetli olan bu meyvenin, birçok vitamini içermesi sebebiyle sağlık açısından önemli oldukça büyüktür. Cennet elmasının 100 gramında 0.7 gram protein, 0.4 gram yağ, 14-20 gram vitamin, 20-25 miligram C vitamini ve riboflavin, tiamin, niasin gibi B vitamini çeşitleri yer almaktadır. Diyet lif açısından da oldukça zengin olan bu meyvenin 100 gramı 70 kalori içerir ve kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından da oldukça zengin olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Cennet elması faydaları nelerdir?- Sağlık için birçok faydası bulunan değerli antioksidanlar içeren bu meyvenin taze olanında bulunan vitamin ve mineraller, vücudu savunma sistemini etkileyen metabolitleri karşı korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
- İçerdiği C vitamini sayesinde vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır.
- Potasyum ve bakır açısından oldukça zengin olması nedeniyle vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
- Kalp damar sistemini korur.
- Gastriti önler ve mideyi kuvvetlendirir.
- İştah açıcı özelliğe sahiptir.
- Birçok kanser türüne karşı vücudu korur.
- İshale iyi gelir.
- Yaprakları kaynatılıp yüz ve saçlar yıkandığında cildi güzelleştirir ve saçları güçlendirir.
- İçerisinde bulunan A, B, C vitaminlerini sayesinde vitamin eksikliği tedavisinde kullanılır.
- Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
- İçerdiği antioksidanlardan dolayı yaşlıların göz sağlığı için büyük öneme sahiptir.
Yüksek miktarda karbonhidrat içeren cennet elmasını, şeker hastalığı olan kişilerin meyvenin yarısını tüketmeleri tavsiye edilir. Çünkü içerisindeki yüksek orandaki karbonhidrata bağlı olarak aşırı tüketildiği zaman kan şekerini yükseltir. Bu nedenle bu meyveyi diyabetli olan bireylerin aşırı miktarda tüketmemesinde fayda vardır.
23.01.2024 03:15:21
Cennet Elması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|