Elma, elma gülgiller ailesinden olan bir meyve türüdür. Eski Türkçede alma olarak da bilinir. Orta Asya'nın tamamında bulunan bir meyvedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bir meyve türüdür. Tarih boyunca birçok
elma çeşidi üretilmiştir. Çeşit sayısına bakılacak olursa bini aşkın elma çeşidi vardır. 5 ve 12 metreye kadar uzanabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaç üzerinde yetişir.
Yaprakları oval biçimde olur çiçekler yaprakları ile açar.
Elma Sonbahara doğru olgunlaşan bir meyve türüdür. 5 ve 8 santime kadar büyüyebilen bir meyve türüdür. Çok kurak ve sıcak iklimleri sevmez. Taban suyunun 1 metreden daha yakın olmayan yerlerde yetişir. Kireçli ve taşlı topraklarda yetişmez ülkemizde birçok
elma çeşidi bulunur. Amasya elması en çok bilinen türlerindendir. Türkiye'de yetişen
elma türlerine bakarsak bunlar, Amasya, arapkızı, brea burn, fuji, gala, golden, gold star, hanna, rayka, topaz elmalarıdır. Elma ağaçları meyve verme süresi anacın çeşidine göre şekillendirmektir. Bazıları ilk dikildigi zaman meyve verirken bazıları da üç ya da beş altı yaşlarında meyve vermeye başlar.
Elma, Türkiye'nin iyi gelir sağlayan meyve listelerinde yer alır.
Üretimi iyi düzenlenmiş olan alanlarda dönüm de iki tona yakın meyve elde edilebilir. Türkiye'de kişi başına düşen elma miktarı 20 kilo kadardır. Dünyada en fazla
elma tüketen ülkeler arasında yer almaktayız. Organik tarımın artmasıyla beraber elma üretimi ve türleri iyice artarak ticari amaçlı üretilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
- 1 orta boy elma 95 kaloridir.
- 19 gram şeker içerir.
- 159 gram kadar su bulunur
- 16.4 mg omega 3 yağ asitleri vardır,
- 78.3 mg omega 6 yağ asitleri bulunur
- 4 gram besin lifi vardır.
- 0.5 gram protein içerir.
- 98.3 IU A vitamini Bulunur.
- 8.4 mg C vitamini vardır.
- 0.3 mg E vitamini içerir.
- 4.0 mcg K vitamini vardır
- 0.1 mg B6 vitamini bulunur.
- 0.2 mg niasin içerir.
- 5.5 mcg folat vardır.
- 10.9 mg kalsiyum bulundurur.
- 0.2 mg demir içerir.
- 9.1 mg magnezyum
- 20 mg fosfor bulunur
- 195 mg potasyum içerir
- 0.1 mg manganez bulunur
- Çok az miktarlarda da thiamin, riboflavin, bakır içerir.
Elma kullanımı
Elma çok sevilen bir meyve olduğu için birçok şekilde kullanılabilir. Meyve olarak yenir, meyve salatalarına eklenir. Pastalar kurabiyeler ve tartlar da kullanılır. Özellikle elmalı tart ve elmalı kurabiye en sevilen elmalı lezzetlerdendir. Elma suyu, elma sirkesi de oldukça sık yapılarak tüketilir. Özellikle elma sirkesi çok faydalı ve antibakteriyeldir. Elma kurusu da yapılarak hem çerez gibi hem de komposto için kullanılabilir. Elma aynı zamanda cilt içinde oldukça faydalıdır. Bu nedenle cilt bakımında ve cilt bakım ürünlerinde de sıkça kullanılan bir meyve türüdür. Cilt için, saçlar için ve sağlık için sıklıkla tüketilen bir meyvedir.