Japon Elması

Japon elması, bu bitki genellikle süs ve dekoratif amaçlı kullanılan bir bitki çeşididir. Kış mevsiminde yaprağı döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Ağacın yetiştiği ana vatanı Asya Kıtası'dır. Kendi arasında ikiye ayrılan Japon elması, misket elma ve çiçek elma olarak ikiye ayrılmaktadır. Özellikle Japonya da yetiştirilenleri Japon elmasının meyveleri dekoratif amaçlı olarak kullanılır.
Bu süs elmalarından bazıları sonbahar mevsiminin gelmesi ile yapraklarının renkleri değiştiğinden tıpkı bir tablo gibi bir görünüm kazanır. Japon elması çeşidinden birisi olan çiçek elması, en güzel çiçeklere sahip elma çeşididir. Çiçekleri beyaz, pembe ve kırmızı, kokulu çiçeklerdir.

Japon elmasının kullanıldığı yerler

  • Parklarda,
  • Bahçelerde,
  • Evlerde, süs ve dekoratif olarak kullanılır. Aynı zamanda bu bitki saksılarda da rahatlıkla yetiştirilebildiğinden her yerde bakılabilirdir.
Japon elması, çeşitlerinden çiçek elması olarak bilinenin çiçeklerinin büyüklüğü beş santime kadar ulaşabilir. Yapı ve ağaç üzerinde duruşları ayrı ayrı şekildedir. Tıpkı bir tas şeklinde büyüyen çiçekleri beş yapraktan oluşur. Çiçek elmasının çiçeklerinin alt kısmı bir kova şeklinde olup, içerisinde on beş ile elli adet arasında toz iplikleri vardır. Bu ipliklerin kendi renkleri beyaz olurken, uç kısımlarında sarı tozları yani polenleri vardır.

Japon elmaları, olarak bilinen ve çeşitleri ile bilikte dünyada ve ülkemizde süs ve dekoratif olarak kullanılan bu bitki özellikle park ve bahçe gibi geniş alanlardaki görsel güzelliği ve kokusuyla etrafındakileri mest eder.
Bu yüzdende çok tercih edilen bir bitkidir. Bu Japon elmaları ister tohum yolu ile isterseniz de aşılama yolu ile elde edebileceğiniz elma çeşitleridir. Tohum ile üretilen ve yetiştirilen Japon elmaları, ancak birkaç türden sonra ana bitkiye dönüşür. Bundan dolayı da tohumla üretimde daha çok anaç bitki elde edinilmesi için uygulanan bir yöntemdir.

Japon elmasının tohumdan çoğalma şekli


Bu bitkinin tohumdan çoğalma şekli, öncelikli olarak tohumların ezilmesi ve bir fıçı içerisine kapatılması ile başlar fıçıda bekleme süresinde kükreme denilen olayın gerçekleşmesi beklenir. Kükreme işlemi başladığında ise ağır olan çekirdekler dibe çöker ve posası su üzerinde kalır. Dibe çöken çekirdekler alınarak, temiz su ile yıkanır. Daha sonrasında güneş olmayan gölge bir yerde kurutulur. En son olarak da torbalar içerisine konan çekirdekler serin bir yerde ekim zamanına kadar bekletilir. Bu tohumları yani çekirdekleri en ideal şekilde saklama yöntemi yetmiş gün kadar dört dereceli bir yerde katlamaya bırakmaktır. Saklanması için katlamaya bırakılan tohumlar ekim zamanı geldiğinde, yani ilkbaharda ekilir.

Japon elmasının aşılama yöntemi


Aşılama yönteminde ise kalem veya göz aşı yöntemleri kullanılır. Göz aşı ile yapılan üretiminde 2 yaşında anaçlar kullanılarak anaçların üzerine T şeklinde göz aşısı yapılır. Aşının topraktan yüksekliği altı yedi santim kadar yüksekte durgun göz aşı olarak yapılır. Aşı yapıldıktan sonra bir sonraki ilkbahar döneminde aşılanan bölge aşı gözü sürmeden anacın, aşının üzerinde kalan kısmı kesilir. Böylelikle aşı gözü sürmeye yani sürgün vermeye teşvik edilir. Kalem aşı ise şubat ayında yapılan ve uygulanan bir yöntemdir. Anaç ve kalem aynı boyutlarda olmalıdır ve İngiliz aşılama yöntemi kullanılarak yapılır.

Japon elmaları, yüksek rakımlı yerlerin bitkisi olduğundan, genellikle donlara dayanıklı bir yapısı vardır. Kumlu ve geçirgen topraklarda çok rahat yetişen Japon elma bitkisi köklerini çok derine salamadığından suya çok ihtiyacı olur ve susuzluğa dayanamaz. Ekolojik yapısına uygun olmayan yerlerde yetiştirilmesinde bitkide hastalıklar görülmesi çok yüksek risk taşır. O yüzdende bu tüp yerlerde hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin ekilmesi daha mantıklıdır. Peyzaj mimarisinde aktif şekilde kullanılan bitki birçok mimari projede etkili bir süsleme ve dekoratif yöntem olarak kullanılır.
19.01.2024 06:27:45
Japon Elması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Japon Elması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Japon Elması"
japon elması sirkesini nasıl yaptın ayfer hanım biz de yaptık ama henüz tamamlanmadı
süleyman . 03.11.2017
japon elmasını çok sevdim turşu reçel sirkesini yaptım süper bir meyva
ayfer . 28.10.2017

1 Yeşil Elma Kaç Kalori?

1 Yeşil elma kaç kalori, Kilo vermek çoğu kişi için başlı başına bir sorundur. Bundan dolayı yedikleri her besin için kilo vermek isteyen kişiler için ö...
Devamını Oku

Elma Cinsleri

Elma cinsleri, elma çok eskiden beri yetiştirilen mutedil iklim meyvesidir. Yumruktan küçük, yuvarlak meyvelari vardır. Parlak, sert kabukludur; kırmızıdan y...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri

İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi; ile pek çok sağlık problemine çözüm bulunabilir. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesi doğal bir maddedir. İbrahim Saraçoğlu elma si...
Devamını Oku

Elma Kurusu

Elma kurusu, Mevsiminde bol olan elmaları sizde evinizde kurutarak kışa saklayabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Elma kurusu yapımı ve saklaması ...
Devamını Oku

Elma Suyunun Faydaları

Elma suyunun faydaları, elma dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Yılın her mevsiminde marketlerde, pazarlarda elma bulmak mümkündür....
Devamını Oku

Elma Krom Çayı Zayıflatırmı

Elma Krom Çayı Zayıflatırmı, Yıllardır birçok bilim adamı tarafından konu olmuştur. Elma Krom'un içeriğinde bulunan elma şırası sirkesi ve soya lesitini...
Devamını Oku

Elma Sirkesi Limon Suyu

Elma sirkesi limon suyu, Günümüzde insanların yaşadığımız ortamdan dolayı çok fazla hasta olması ve çok değişik türden kullanılan ilaçlar ve ilaç kullanılmak...
Devamını Oku

Ayı Elması

Ayı elması, Yabancı Portakal Ağacı Kızılderili Portakalı diye isimlendirilen ayı elmasının anayurdu Amerika'dır. Yapı olarak dikenli bir ağaçtır. Özellikle m...
Devamını Oku

Adaçayı Acı Elma Yağı

Adaçayı Acı Elma Yağı; birden fazla çeşidi vardır. Adaçayı acı elma yağı bitkinin yapraklarının buharlaşma ısıtılması ile elde edilir. Adaçayı acı elma ya...
Devamını Oku

Yer Elması Yetiştiriciliği

Yer Elması Yetiştiriciliği; Yer elması ticari açıdan pek değeri olmayan bir sebzedir. Ülkemizdeki ekim alanı yıllara göre değişmektedir. Türkiye'de yetiştiri...
Devamını Oku

Bebeklere Elma Suyunun Faydaları

Bebeklerde elma suyunun faydaları, bebeklerde gelişim son derece önemlidir. Her anne adayı bebeğini en iyi şartlarda beslenmesini ister. Yeni doğan bebeğin ö...
Devamını Oku

Amasya Elması

Amasya elması; Amasya yöresin en meşhur olan elma çeşididir Amasya elması. Amasya denilince akla gelen ilk şey Amasya elmasıdır. Amasya elmasının en güz...
Devamını Oku

Elma Ağacı

Elma Ağacı, dünya ve Türkiye olmak üzere en çok dikimi yapılan gülgillerden olan bir ağaç türüdür. Türkiye ve dünya genelinde en çok tüketilen bir meyve olar...
Devamını Oku

Elma Nasıl Kurutulur

Elma nasıl kurutulur, bazı meyveler kendi mevsimi dışındaki mevsimlerde temin edilip tüketildiğinde aynı lezzeti ve aynı vitamin değerini vermez. Ayrıca bazı...
Devamını Oku

Elma Zayıflatırmı

Elma zayıflatırmı, günümüzde birçok kişinin zayıflama uğruna yapmadığı hiçbir şey kalmamıştır. Bilindiği gibi bayanlarda oldukça hassas bir konu olan zayıfla...
Devamını Oku

Elma Yaprağı

Elma Yaprağı: Elma Dünya'nın çoğu ülkesinde ve Türkiye'mizde yetiştirilen gülgillerden olan bir meyve türüdür. Elma en çok tüketilen meyvedir, elmanın ç...
Devamını Oku

Elma Sirkesi Gargara

Elma Sirkesi Gargara; neredeyse bir mucize olan sirke, mükemmel bir temizlik aracı ve de ilaç olarak kullanılabilir. Özellikle elma sirkesi, evlerde b...
Devamını Oku

İçi Kırmızı Elma

İçi kırmızı elma, sadece Türkiye'de yetişen bir elma çeşididir. Elma çeşitleri arasında öne çıkan, görenleri şaşkına çeviren farklı bir elma türüdür. Bu...
Devamını Oku

Yer Elması

Yer elması, bileşikgiller ailesinden olan yer elması, bir meyve adını almış olsa da aslında meyve değil sebzedir. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve Türkiy...
Devamını Oku

Elma Dilim Patates Kalori

Elma Dilim Patates Kalori, zengin nişastalı bir kök bitkidir. Vücudun enerji için yakarak şekere dönüştürdüğü basit karbonhidratlardan bir tanesidir. Ancak y...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
Elma Cinsleri
Japon Elması
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
Elma Kurusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024