Yer Elması Yetiştiriciliği

Yer Elması Yetiştiriciliği; Yer elması ticari açıdan pek değeri olmayan bir sebzedir. Ülkemizdeki ekim alanı yıllara göre değişmektedir. Türkiye'de yetiştiriciliği ortalama 25-30 hektarlık bir alanda yapılmakta. Ülkemizde yer elması yetiştiriciliği için özel olarak bir yer genelde ayrılmaz. Bahçenin ya da arazinin köşesinde ya da sınır kısımlarında, sınır bitkisi olarak ekilir.
Uzmanlar tarafından son yıllarda yapılan analizlerde yer elması yumrularının büyük oranda inülin (Fruktoz homopolisakkariti) adlı madde ile glikoz içermesi nedeniyle lezzetli ve tatlı olduğu, nişasta içermediği için kalorisinin düşük olduğu belirtilmiştir. Bu özelliğinden dolayı son yıllarda diyetisyenler tarafından yer elmasına ilgi artmış ve tarla tarımı biçiminde üretimi yoğunluk kazanmıştır.

Yer Elması Morfolojik Özellikleri Nelerdir?


Yer elması kabuk rengine göre sarı ve kırmızı kabuklu olarak iki gruba ayrılır. Sarı kabuklu olan yer elması daha çok yemeklik olarak kullanılır. Yumrular patatese benzer, oldukça iri ve düzgün şekillidir. Kırmızı kabuklu olanların ise yumruları girintili ve çıkıntılı olup şekilsizdir. Yumruları genellikle ufak olup sanayide ya da hayvan yemi olarak kullanılır. Toprak altında kalan yumrular ya da üretim için toprağa atılan yumrular üzerinde gözler bulunur. Bu gözlerden sürgün ve kökler oluşur. Yumru üzerinden çıkan kökler derinlemesine ve yanlara doğru büyür. Genelde köklerin yüzde 60-70'i toprağın 25-35 santim derinliğinde bulunurlar.
Sebzesi toprak altındaki köklerin uç kısımlarının aşırı büyüme sonucu oluşan yumrulardır. Bitkinin beslenme durumuna göre Sayıları ve büyüklükleri değişir. Tohum olarak kullanılan bir yumrudan gelişen bitki 10-30 adet arası yumru alınabilmektedir, yumru sayısını çok olması yumrunun küçülmesine nedendir.

Yer Elması Yetiştirilme Koşulları


Yer elması yaşam alanını ve sıcaklık bakımından çevre koşullarına uyum kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle dünya üzerinde hemen hemen her yerde yetiştirilebilmektedir. Bitki gelişimi için en elverişli ve en iyi olan sıcaklık 20-25 C'dir. Bitkinin toprak üstü kısımları sıfır derece soğuktan yanar. Toprak altındaki yumruları ise eksi 15-20 C'deki soğukları donmadan atlatabilirler. Gün uzunluğu bakımından yansızdır. Fakat gün uzunluğunun fazla olduğu durumlarda bitki verim daha yüksek, gelişimi daha güzeldir. Kısa canlı bitkisel devresi olan yerlerde bitki boyu kısa kalır. Bunun yanında toprak altındaki yumruların da miktarı ve büyüklüğü çok düşer.

Yer Elması Yetiştirilme Şekli


Toprak bakımından kısmen seçicidir. Ağır, taşlı ve killi topraklardan hoşlanmaz. Bu tür topraklarda yumru kısım düzgün gelişmez ve ufak kalır. Taşsız ve kilsiz, kumlu tınlı ve tınlı topraklarda yumrular düzgün biçimli ve iri olurlar. Toprakta organik maddenin yüksek olması kalite ve verim bakımından oldukça faydalıdır. Yer elması yetiştirilecek toprak gübrelenip, pullukla derince sürülür. Tohum olarak kullanılacak yumrular Mart ayı içinde sıralı olarak ya da ocak usulü toprağın 7-10 santim derinliğe dikilir. Genelde tohumluk olarak 25-50 gram ağırlıkta küçük yumrular tercih edilir. Sıra usulü yetiştiricilikte 60-70 santim Aralıklarla 7-10 cm derinlikte seki açılır. Bu seki 25-30 santim sıra üzeri mesafelerle yumrular dikilir ve daha sonra bu yumruların üzeri tavlı toprakla kapatılır. İki hafta sonra yumrular sürgün oluşturarak toprak yüzeyinde görülmeye başlar. Yüz m2, yaklaşık 25-50 gram ağırlıkta olan 100 kilogram tohumluk yumru kullanılır. Gelişme dönemi boyunca 3-5 defa çapa işlemi yapılır. Sürgünler yeterli boyu aldıklarında son çapa ile boğaz doldurma yapılır. Yer elması suyu seven bir bitki olarak bilinse de aslında fazla rutubetli topraklardan hoşlanmaz. Toprakta suyun fazla olması ve toprağın devamlı ıslak olması yumruların hastalanmasına ve çürümesine neden olur. Yer elması sıra usulü yetiştiriliyorsa su karıklara verilir. Ocak usulü yetiştiricilikte ise yağmurlama ya da salma şeklinde su verilir. Yer elması yetiştiriciliğinde zararlılar ve hastalıklarla ile ilgili fazla araştırma ve bilgi bulunmamaktadır. Ancak köstebek, danaburnu ve fare gibi zararlılar yumrulara önemli ölçüde zarar verdikleri bilinmektedir.

Yer Elması Olgunluk ve Hasat

Yer elması bitkileri Temmuz ve Eylül aylarında çok gösterişli sarı renkte çiçekler açar. Ekim ayı başlarından itibaren bitki çiçek ve diğer toprak üstü dal ve yaprakları kurumaya başlar, ardından hasada başlanabilir.
21.01.2024 01:30:38
Yer Elması Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yer Elması Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yer Elması Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Yeşil Elma Kaç Kalori?

1 Yeşil elma kaç kalori, Kilo vermek çoğu kişi için başlı başına bir sorundur. Bundan dolayı yedikleri her besin için kilo vermek isteyen kişiler için ö...
Devamını Oku

Elma Cinsleri

Elma cinsleri, elma çok eskiden beri yetiştirilen mutedil iklim meyvesidir. Yumruktan küçük, yuvarlak meyvelari vardır. Parlak, sert kabukludur; kırmızıdan y...
Devamını Oku

Japon Elması

Japon elması, bu bitki genellikle süs ve dekoratif amaçlı kullanılan bir bitki çeşididir. Kış mevsiminde yaprağı döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır....
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri

İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi; ile pek çok sağlık problemine çözüm bulunabilir. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesi doğal bir maddedir. İbrahim Saraçoğlu elma si...
Devamını Oku

Elma Kurusu

Elma kurusu, Mevsiminde bol olan elmaları sizde evinizde kurutarak kışa saklayabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Elma kurusu yapımı ve saklaması ...
Devamını Oku

Elma Suyunun Faydaları

Elma suyunun faydaları, elma dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Yılın her mevsiminde marketlerde, pazarlarda elma bulmak mümkündür....
Devamını Oku

Elma Krom Çayı Zayıflatırmı

Elma Krom Çayı Zayıflatırmı, Yıllardır birçok bilim adamı tarafından konu olmuştur. Elma Krom'un içeriğinde bulunan elma şırası sirkesi ve soya lesitini...
Devamını Oku

Elma Sirkesi Limon Suyu

Elma sirkesi limon suyu, Günümüzde insanların yaşadığımız ortamdan dolayı çok fazla hasta olması ve çok değişik türden kullanılan ilaçlar ve ilaç kullanılmak...
Devamını Oku

Ayı Elması

Ayı elması, Yabancı Portakal Ağacı Kızılderili Portakalı diye isimlendirilen ayı elmasının anayurdu Amerika'dır. Yapı olarak dikenli bir ağaçtır. Özellikle m...
Devamını Oku

Adaçayı Acı Elma Yağı

Adaçayı Acı Elma Yağı; birden fazla çeşidi vardır. Adaçayı acı elma yağı bitkinin yapraklarının buharlaşma ısıtılması ile elde edilir. Adaçayı acı elma ya...
Devamını Oku

Bebeklere Elma Suyunun Faydaları

Bebeklerde elma suyunun faydaları, bebeklerde gelişim son derece önemlidir. Her anne adayı bebeğini en iyi şartlarda beslenmesini ister. Yeni doğan bebeğin ö...
Devamını Oku

Amasya Elması

Amasya elması; Amasya yöresin en meşhur olan elma çeşididir Amasya elması. Amasya denilince akla gelen ilk şey Amasya elmasıdır. Amasya elmasının en güz...
Devamını Oku

Elma Ağacı

Elma Ağacı, dünya ve Türkiye olmak üzere en çok dikimi yapılan gülgillerden olan bir ağaç türüdür. Türkiye ve dünya genelinde en çok tüketilen bir meyve olar...
Devamını Oku

Elma Nasıl Kurutulur

Elma nasıl kurutulur, bazı meyveler kendi mevsimi dışındaki mevsimlerde temin edilip tüketildiğinde aynı lezzeti ve aynı vitamin değerini vermez. Ayrıca bazı...
Devamını Oku

Elma Zayıflatırmı

Elma zayıflatırmı, günümüzde birçok kişinin zayıflama uğruna yapmadığı hiçbir şey kalmamıştır. Bilindiği gibi bayanlarda oldukça hassas bir konu olan zayıfla...
Devamını Oku

Elma Yaprağı

Elma Yaprağı: Elma Dünya'nın çoğu ülkesinde ve Türkiye'mizde yetiştirilen gülgillerden olan bir meyve türüdür. Elma en çok tüketilen meyvedir, elmanın ç...
Devamını Oku

Elma Sirkesi Gargara

Elma Sirkesi Gargara; neredeyse bir mucize olan sirke, mükemmel bir temizlik aracı ve de ilaç olarak kullanılabilir. Özellikle elma sirkesi, evlerde b...
Devamını Oku

İçi Kırmızı Elma

İçi kırmızı elma, sadece Türkiye'de yetişen bir elma çeşididir. Elma çeşitleri arasında öne çıkan, görenleri şaşkına çeviren farklı bir elma türüdür. Bu...
Devamını Oku

Yer Elması

Yer elması, bileşikgiller ailesinden olan yer elması, bir meyve adını almış olsa da aslında meyve değil sebzedir. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve Türkiy...
Devamını Oku

Elma Dilim Patates Kalori

Elma Dilim Patates Kalori, zengin nişastalı bir kök bitkidir. Vücudun enerji için yakarak şekere dönüştürdüğü basit karbonhidratlardan bir tanesidir. Ancak y...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Yeşil Elma Kaç Kalori?
Elma Cinsleri
Japon Elması
İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Kürleri
Elma Kurusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024