Yer Elması
Yer elması, bileşikgiller ailesinden olan yer elması, bir meyve adını almış olsa da aslında meyve değil sebzedir. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve Türkiye'de de üretimi yapılan yer elması, yemeklerde, salatalarda ya da çiğ olarak tüketilebilir. Patates ya da havuç gibi toprak altında yetiştirilmektedir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan yer elmasının sağlık açısından da inanılmaz faydaları vardır.
Ancak çok tüketilen sebzelerden biri değildir. Kalori açısından oldukça düşüktür. Kalori oranı yüksek olmadığı için diyet programlarında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Lif içeriği oldukça fazladır ve yağ oranı ise düşüktür. Patates görünümünü andıran yer elmasının kabukları soyularak çiğ olarak tüketilebilir. Yavan bir tada sahip olan yer elması, kolesterol ya da tansiyon problemlerinde kullanılabilir. Buhar yöntemiyle pişirilerek sağlıklı bir yemek hazırlanabilir. Yer elması market ya da pazarlardan temin edilebilen ve oldukça ucuz bir sebzedir.
Yer elması faydaları nelerdir?- Yer elması Japonya ve Çin'de yaygın şekilde ilaç olarak kullanılan bir sebzedir. Ülser hastaları yer elması tüketebilir. Ciltte oluşan çıban ve farklı hastalıklar için kullanılabilir.
- Kaynatılarak suyu içilen yer elması bronşları açıcı etki sağlar.
- İçeriğinde yer alan B6 vitamini damarlarda oluşabilecek hasarı iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kadınlarda sık karşılaşılan hormon problemlerine karşı iyi gelir.
- Adet sancılarına karşı kullanılabilir.
Spazm giderici ve kas gevşetici etkisi vardır.
- Doğal bir antibiyotik olarak nitelendirilen yer elması serbest radikallerle mücadele etme oranını arttırır.
- Hafızayı kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Öğrenme kabiliyetini arttırır. Özellikle Alzheimer hastalığına karşı iyi gelir.
- Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğinde yer alan A vitamini özellikle ağız, kolon ve akciğer kanserine karşı vücudu koruyucu etki yaratır.
- Yer elması birçok vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahiptir. Özellikle A, B vitamini deposudur.
- Cilt sağlığını koruyan yer elması cildin kusursuz ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.
- Besleyici etkisi yüksek olan sebze vücuda enerji vererek, dinçlik kazandırır.
- Demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı alternatif olarak kullanılabilir.
- Saç sağlığında da önemli rol oynar. Saçların daha sağlıklı ve güçlü bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
- Kalp sağlığını korur, kalbin güçlenmesine yardımcı olur.
- Böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Böbreklerin daha aktif çalışmasına yardımcı olur.
- Kilodan şikâyet eden kişiler yer elmasını diyet listelerine ekleyerek, tokluk süresini uzatabilir. Yer elması uzun süre tok tutar.
- Kabızlık ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. Sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını sağlar.
- Böbrek, pankreas ve safra üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Kan şekerini dengeleyici etkisi bulunmaktadır.
- Şeker ve yağ içermeyen bir besin olan yer elması şeker hastaları için faydalıdır.
- Ağır yemeklerden kaçınan kişiler yer elması ile öğün geçiştirebilir.
- Lohusalık döneminde tüketilebilecek şifalı sebzeler arasında yer alan yer elmasının anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Midede yaşanan problemlere karşı tüketilebilir. Mide ağrısına karşı iyi gelir.
- Kas, eklem ve diz ağrılarında iyileştirici etki yaratır.
- İdrar söktürücü olarak yer elmasından yararlanılabilir.
- Basur hastaları yer elmasından yararlanabilir. Basurun neden olduğu şikâyetleri azaltır.
- Kuru ciltlere karşı iyi gelir.
- Metabolizmanın daha canlı ve aktif çalışmasını sağlar. Bunun için çiğ ya da haşlanarak, salata olarak haftada bir iki defa tüketilebilir.
- Mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Kalp sağlığını koruyabilmek için mutlaka gerekli olan potasyum, ayrıca kasların daha düzenli çalışmasını sağlar. Fazla tuz tüketen kişiler yer elması tüketebilir.
- Yer elması cinsel isteğin artmasını sağlar.
- Göğüs yumuşatıcı, öksürüğü hafifletici etkisi bulunmaktadır.
- Halsizlik ve yorgunluğa karşı faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur.
- Yorgunluk ve strese karşı iyi gelir.
- Yer elması haşlanıp lapa şeklinde bir beze serilir ve vücuttaki şişliklerin üzerine uygulanırsa şişliklerin iyileşmesini sağlar.
- Açık yaralar için faydalıdır.
Yer elması nasıl kullanılır?
Yer elması yemek, salata ya da çiğ olarak hazırlanarak kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalıklara karşı lapa şeklinde kullanılabileceği gibi haşlanarak suyu da içilebilir. Haşlama suyu ayrıca saçların yıkanmasında da kullanılabilir.
21.01.2024 03:02:17
Yer Elması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yer Elması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|